Çocuğumuzu Ne Zaman Bir Ortodontiste Götürmeliyiz?

Ortodontik muayene başlama yaşı 7’dir. Bu yaşlarda çocukların süt dişleri dökülmeye ve yerine daimi dişler çıkmaya başlamaktadır. Bu değişim döneminde herşeyin yolunda olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca bu dönemde alt ve üst çene kemiği aktif ve hızlı bir büyüme dönemindedir. O nedenle normal büyüme ve gelişimi etkileyebilecek bir problem var ise erken dönemde müdahale edilip ileride oluşabilecek iskeletsel bozuklukların önüne geçilmelidir. Örneğin üst çene darlığı olan bir çocukta basit bir hawley apareyi ile üst çene genişletilebilirken, büyüme gelişimi biten erişkin hastalarda bu problem ancak ameliyat ile düzeltilmektedir. 

7-10 yaşlarında yapılan ortodontik tedavilere ‘faz 1 ortodontik tedaviler’ denmektedir. Bu dönemlerde yapılan uygulamalar, üst çene genişletme, headgear tedavisi, yer tutucular, yüz maskesi tatbiki vb gibidir.

Bu dönemde çocuğunuzun sahip olduğu masum görünen alışkanlıklara dikkat edelim. Bunlar;

  • Parmak emme,
  • Ağız solunumu,
  • Dil itimi,
  • Tırnak yeme,
  • Alt veya üst dudak emme,
  • Diş gıcırdatma,
  • Kalem vb gibi şeyler ısırmak.

Bu tür kötü alışkanlıklar ciddi iskeletsel ve dişsel bozukluklara yol açabilir.

Dişleklik çok sık karşılaştığımız bir ortodontik kapanış bozukluğudur. Çocuğun özgüvenini etkileyen bu problem basit apareyler ile erken yaşlarda tedavi edilmektedir. Dişlekliğin en önemli risklerinden biri önde konumlanmış dişlerin travmaya dolayısıyla kırılmaya açık olmasıdır.

Kısacası erken yaşta bir ortodonti muayenesi ileride oluşabilecek ciddi iskeletsel ve dişsel problemlerin basit çözüm yollarıyla önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır.

Sağlıklı ve güzel gülüşler dilerim…

Dr. Cemre GEZE

İlgili Yazılar

× WhatsApp