Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?

Diş beyazlatma doğru ürünler ile  doğru uygulamalar yapıldığında dişlere zarar vermez.

Diş beyazlatma, diş temizliğinden farklı bir uygulama olarak dişlerin kalıcı olarak bazı kimyasal ajanlar ile diş renginin ağırtılması işlemidir. Diş beyazlatma işlemini 18 yaşının altındaki kişiler  ve hamile kadınlar dışında herkes yaptırabilir. Ağız içinde mevcut dolgulu ve kaplamalı olan dişler diş beyazlatmadan etkilenmemektedir.

Diş beyazlatma ofis tipi ve ev tipi olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Ofis tipi, klinik ortamında yüksek konsantrasyonlar ile beyazlatma ajanının uygulanması işlemidir. 40-60 dk gibi kısa bir sürede dişler beyazlatılır. Ev tipinde hastalardan ölçü alınır ve kişilere özel şeffaf plaklar hazırlanır. Bu şeffaf plaklara verilen düşük konsantrasyondaki beyazlatma ajanın yerleştirilip 7-10 gün süreyle kullanılması istenir. En sık önerilen yöntem bu iki tipin kombine uygulanmasıdır. Yani ofis tipi ile belirli bir beyazlığa ulaşılıp sonrasında ev tipi ile devam edilmesi uygundur.

Dişlerimizin renkleri birbirinden farklılık göstermektedir. Örneğin ön iki dişimiz en açık renkli iken kopek dişleri onlardan bir miktar daha koyudur. Beyazlatma işlemi yapılırken bu renk farklılıkları gözetilmelidir.

Diş beyazlatma ajanlarının içerisinde diş yüzeyine penetre olan hidrojen peroksit ve karbamit peroksit gibi aktif beyazlatma ajanları vardır. Bu ajanlardaki oksijen molekülleri diş içerisindeki renklenmiş moleküller ile reaksiyona girerek, onları birarada tutan bağları kırar. Oksijen molekülleri dişin tamamına yayılır ve böylece dişler beyazlar.

Sigara içmek, kahve-çay tüketmek, ağız temizliğini aksatmak, beyazlatma işleminin kalıcılığını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yılda bir ev tipi ile beyazlatmanın tekrarlanması önerilmektedir. Bu konulara dikkat edildiği taktirde, kendi dişlerinizle sağlıklı estetik beyaz bir gülüşe sahip olmanız mümkündür.

Sağlıklı ve güzel gülüşler dilerim…

Dr. Cemre GEZE

İlgili Yazılar

× WhatsApp