Erişkinlerde Ortodonti
Çekici bir gülümsemeye sahip olmak için hiçbir zaman geç değildir. Hastalarımın yaklaşık % 30 gibi yüksek bir oranı erişkinlerden oluşmaktadır. İmplant, köprü, yaprak porselen (laminate), gibi protetik işlemlere hazırlanması, periodontal problemleme sahip hastalarda sağlıklı dişeti ve kemik dokusunun sağlanması ve korunması, alt ve üst çeneyi ilgilendiren uygun olmayan iskeletsel durumlarda ortognatik cerrahiye hazırlanması nedenleri yetişkin hastaların ortodontistte yaygın başvuru nedenleri arasında yer almaktadır. Yetişkin hastalarda tedavinin kısa sürmesi en önemli konudur. Bu nedenle hastalarımın beklentilerine odaklanıp, fonksiyon ve sağlıktan ödün vermeden istedikleri gülümsemeye en kısa sürede sahip olmasını amaçlamaktayım.
İdealistik tedavi kurallarından esneyerek, realistik tedavi planlaması yapmaya dikkat etmekteyim. Yetişkin hastalarımın estetik kaygılarından dolayı genellikle, şeffaf plaklar (telsiz ortodonti, invisalign), lingual tedavi (görünmeyen teller) ve estetik braketler gibi güncel estetik tedavi yaklaşımlarını tavsiye ediyorum. Böylece hastalarımın yıllarca hayalini kurduğu güzel bir gülümsemeye giden tedavi sürecinde estetik görünümden ödün vermemiş oluyoruz.
Çocuklarda Ortodonti
Süt dişlerinin düşmeye başlayıp daimi dişlerin sürdüğü 7 yaş, çocuk hastaların bir ortodonti uzmanına görünmesi gereken yaştır. Bu dönemde ileride ciddi dişsel ve iskeletsel problemlere neden olabilecek sorunları basit ortodontik aygıtlar ile çözebiliyoruz. Çocuk hastalarda (7-12 yaş) aşağıdaki problemler var ise mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmelidir:
- Çürük veya başka bir nedenle erken süt dişi kayıpları,
• Dudak-parmak emme,
• Ağız solunumu,
• Ön dişlerin kapanmaması,
• Asimetrik büyüme,
• Alt çenenin ileride veya üst çenenin önde olması,
• Üst çenede darlığı,
• Dişlerde çapraşıklık veya dişler arasında boşluklar olması.
7 ila 13 yaş arasında çocukların ağzında hem süt dişleri hem de bir ömür ağızda kalacak daimi dişler vardır. Bu dönemdeki erken acil müdahalelere, faz 1 tedavi denmektedir. Faz 1 tedaviler ileride oluşabilecek ciddi problemleri önlemek, mevcut sorunları tedavi etmek için yapılır. Bu dönemde kullanılan başlıca tedavi aygıtları; yüz maskesi (facemask), üst çene genişletme apareyi (hawley, hyrax vb), yer tutucular, headgear apareyi, büyümeyi yönlendiren apareyler (trainer, bionatör vb), basit diş düzeltmeleri için kullanılan hareketli akrilik aygıtlardır. Bu apereyler ile ilgili detaylı bilgiye ortodontik aygıtlar bölümünden ulaşabilirsiniz.
13 yaşından itibaren genel olarak bütün süt dişleri düşmüş ve daimi dişlerin sürmüş olmasını bekleriz. Böylece Faz 2 tedavi olarak tanımladığımız, sabit ortodontik tedaviye geçebiliriz.